Ford Truck Club Forum

Ford Truck Club Forum (http://www.fordtruckclub.net/forum/index.php)
-   1983-1988 Ford Ranger
(http://www.fordtruckclub.net/forum/forumdisplay.php?f=146)
-   -   Ranger fuel gauge not working (http://www.fordtruckclub.net/forum/showthread.php?t=4152)

lnikaeen November 7th, 2010 12:33 PM

Ranger fuel gauge not working
 
i have a 1991 ford ranger truck fuel gage dont work at all any ideals on how to fix. also the lighter was working and just stopped

nine5flareside November 7th, 2010 01:33 PM

Quote:

Originally Posted by lnikaeen (Post 36987)
i have a 1991 ford ranger truck fuel gage dont work at all any ideals on how to fix. also the lighter was working and just stopped

About the fuel gauge in your Ford Ranger:

There are a few causes for a fuel gauge not to register fuel levels, the main cause would be a faulty sending unit. These units do go bad from time to time and when they do, the fuel gauge doesn't receive the required signal from the sending unit letting you know the amount of fuel in your fuel tank.

In order to rule out a faulty sending unit, you must test the unit for power and ground. The only way to get to the unit is by removing the fuel tank.

Unfortunately the sending unit is located inside your fuel tank. =(


As far as your lighter not working, it could be a blown fuse, loose wire, etc. Again test the wires going to the lighter for power, that is the first place to start. If there is no power, I would then move on to the fuse.

For future reference, please only make one thread per question in the correct section of the forum. The member introduction section is only for member introductions, not truck related questions.

Good luck and please keep us up to date on what you find!

imhsar March 2nd, 2011 06:47 AM

fuel sending unit may be faulty, you have to either drop the tank or remove the bed. the part costs like 30 dollars.

Klitch March 2nd, 2011 02:47 PM

I opted for lifting the bed. two people can walk off with a ranger bed in a matter of minutes if the bolts aren't trashed. My dads 89, the float came off the sending unit linkage.

I believe its a T55 bit for the bed bolts, soak them a few days with good penetrating oil if they look like they'll give you trouble.


All times are GMT -4. The time now is 03:59 AM.



FordTruckClub.net is not authorized, endorsed or affiliated with the Ford Motor Company
or any of their subsidiaries. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company


Powered by vBulletin® Version 3.8.6 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.