Quantcast Running Rough - Ford Truck Club Forum




Home






Forum






Gallery






Garage






Blog






Arcade






Settings






New Posts






TOTM






Vote




Remember Me?
       Join for free!




Search






How-To's






Unanswered






FTC Toolbar






Social Sites






Register




 
Ford Truck Club Forum > FORD F-100 | F-150 SERIES > 1997-2003 Ford F150



Welcome to FordTruckClub.net
Welcome to FordTruckClub.net, the internet's premier Ford truck community! You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view discussions and access other forum features. By joining our free online community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple, and absolutely free so please, join our community today!

Forgot your password? click here.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old June 15th, 2016, 08:42 PM
Fords4ever's Avatar
Fords4ever Fords4ever is offline
 

Join Date: Jun 2016
Location: CA for now,might be AZ soon
Posts: 4
Likes : 1
Liked 0 Times in 0 Posts
Default Running Rough

First time posting have a bit of a problem with my old truck(not really old) I have been getting it back up running again after moving back to CA from AZ. Was having some very rough running issues under load.

Started with MAF cleaning , Cleaned throttle body and EGR,IAT and it started running a bit better still sluggish on acceleration , so I changed out the Fuel filter , Air Filter , Oil and filter.... and still has a sluggish get up , spark plugs where replaced about 2000 miles ago , and its not throwing any codes or CELs. anyone have any advice on this one ?

Thanks
Ken
  #2  
Old June 15th, 2016, 11:51 PM
glc's Avatar
glc glc is online now
 

Join Date: Jul 2012
Location: Joplin MO
Posts: 1,145
Likes : 2
Liked 114 Times in 110 Posts
Default

What exactly is your truck? Engine and transmission? Coil pack or COP? What brand plugs did you use? Have you tried Techron in the gas? Maybe a compression test? If it was sitting for a while, have you burned out the old gas and filled it with fresh gas yet?

2003 F-150 XL RCSB 2wd 4.2 5 speed 3.55 LS
  #3  
Old June 16th, 2016, 11:46 AM
Fords4ever's Avatar
Fords4ever Fords4ever is offline
 

Join Date: Jun 2016
Location: CA for now,might be AZ soon
Posts: 4
Likes : 1
Liked 0 Times in 0 Posts
Default running rough

99 f150 4.6 Windsor, 2wd, 4r70w trans, replaced plugs 9 months ago with motorcraft but didn't do wireset going to grab a new set today. replaced old k&N air filter was not fitting tight, cleaned EGR , cleaned throttle body and IAT, cleaned MAF , checked all vacuum hoses no cracks or holes and all on proper places, Replaced Fuel filter ..... was trying to replace the cheap easy stuff first. ohh yea did a techron cleaner also. have not doing comp check as of yep. don't have the tools for that. oh and its 2 coil packs not COPs , and had added new gas recently.

Last edited by Fords4ever; June 16th, 2016 at 11:49 AM.
  #4  
Old June 17th, 2016, 09:32 AM
glc's Avatar
glc glc is online now
 

Join Date: Jul 2012
Location: Joplin MO
Posts: 1,145
Likes : 2
Liked 114 Times in 110 Posts
Default

K&N filters can foul the MAF with oil. They also do not filter as efficiently as a dry paper filter and let a lot more fine dust through.

2003 F-150 XL RCSB 2wd 4.2 5 speed 3.55 LS
The Following User Likes This Post:
Fords4ever (June 17th, 2016)
  #5  
Old June 17th, 2016, 12:03 PM
Fords4ever's Avatar
Fords4ever Fords4ever is offline
 

Join Date: Jun 2016
Location: CA for now,might be AZ soon
Posts: 4
Likes : 1
Liked 0 Times in 0 Posts
Default rough running

YES the old truck is back , after pulling the number 4 spark plug wire out it was almost ripped in half no clue how that happens. but it is back up and running great . Thanks GLC Yes the K&N is a problem for those MAF coils were packed with oil and very nasty Fram one I have NOW fits a lot better also hand to clean the inside of the housing out it had so much crap in it..

Thanks again
ken
  #6  
Old June 23rd, 2016, 03:42 PM
gwfan's Avatar
gwfan gwfan is offline
 

Join Date: Jun 2015
Location: Las Vegas, Nevada
Posts: 75
Likes : 3
Liked 0 Times in 0 Posts
Default

What did you replace the K&N's with?
  #7  
Old June 23rd, 2016, 08:59 PM
JSoko's Avatar
JSoko JSoko is offline

 

Join Date: Jun 2009
Location: Northwest Georgia
Posts: 15,036
Images: 630
Likes : 34
Liked 188 Times in 170 Posts
Default

I think most of the problem with the K&N is the person doing the cleaning/oiling

I've been using that type for 10 years in my '06, no issues


For Those Who Fought For It...
Freedom Has A Taste The Protected Will Never Know.














Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


(View-All Members who have read this thread : 8
Bluegillfisher , DoubleDee , Fords4ever , glc , gwfan , harrison28 , JSoko , logix89

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
slugish/no power/rough idle/bad gas millage judd94 1973-1991 Ford F150
4 January 14th, 2016 10:00 PM
5.4L 3V with miss, rough idle and codes P0340, P0344, P0345, and P0349 lindboep 2004-2008 Ford F150
8 August 18th, 2014 07:09 PM
Rough Idle, No power, black smoke??? adoporto 1992-1996 Ford F150
17 January 13th, 2014 11:41 PM
Hard start rough running Russo2 1973-1991 Ford F150
27 December 21st, 2012 07:48 AM
1981 F150 4.9L Rough Idle, black smoke cschneid13 1973-1991 Ford F150
16 August 26th, 2012 10:44 AM

Tags
rough , running

Forum Jump









FordTruckClub.net is not authorized, endorsed or affiliated with the Ford Motor Company
or any of their subsidiaries. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company


Powered by vBulletin® Version 3.8.6 Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.